Sekcije

Folklorna sekcija

  Folklorna sekcija KUD-a „Abrašević“ iz Kraljeva, osnovana je 1946.godine. U periodu između 1946. i 1954. Nastupala je uglavnom u Kraljevu i okolnim mestima. Adekvatni uslovi za rad stečeni su tek kada je društvo preseljeno u Dom društvenih organizacija. Prvim velikim putovanjem na festival u Zelenoj Gori u Poljskoj 1964. dobija se na popularizaciji „Abraševića“, članstvo se umnožava i formiraju se još tri dečija ansambla. Repertoar ansambla u to vreme bile su pesme i igre iz cele tadašnje SFRJ. Istovremeno, koliko je to bilo moguće, radi se na prikupljanju narodne nošnje za igrače. Godine 1979. Društvo se seli u prostorije u kojima se i danas nalazi. Osamdesetih godina, broj članova se uvećao i kao takva, folklorna sekcija postala je baza oko koje se formiralo celokupno umetničko stvaralaštvo. Do 1998. godine, na čelu folklornog ansambla nalazio se koreograf Slavoljub Panović. 1998. godine dolazi do kadrovske promene i na mesto koreografa dolazi Zvezdan Đurić koja je nasledila Nataša Arsenijević. U KUD-u „Abrašević“ danas sa velikim uspehom finkcionišu prvi ansambl, ansambl veterana kao i nekoliko dečijih ansambala i rekreativna folklorna grupa Folklorna sekcija danas broji oko 400 članova, a nastupali su na svim meridijanima. Nastupali su Bugarskoj, Makedoniji, Švajcarskoj, Češkoj Republici, Švedskoj, Australiji, Grčkoj, Kini, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Turskoj, Engleskoj... A izvodili su koreografije: „Igre iz Studenice“, „Svadbene običaje iz Grdelice“, „Igre iz Prizrena“, „Vranjsko polje“, „Bosilegradsko krajište“, „Igre iz okoline Beograda“ , „Igre iz okoline Niša“ i mnoge druge.

Narodni orkestar

  Muzička sekcija može se, pored dramske, smatrati osnivačem društva jer su daleke 1926. godine, Umetničku grupu „Abrašević“ činili još hor i tamburaški sastav. 1971. godine formiraju se dva orkestra, narodni i zabavni, a oba orkestra su imala više pevača solista. 1973. nabavlja se veći broj instrumenata, kao i druga potrebna oprema. Iz ove muzičke sekcije potekli su mnogi izvođači srpske narodne muzike, kao što su Vesna Zmijanac, Dejana Đekić, Milan Simić i harmonikaš Miroljub Vrndić. Početkom devedesetih dolazi do podmlađivanja sekcije, kada na mesto Miroljuba Vrndića, na čelo narodnog orkestra dolazi, Dušan Gajović (1991.) a zatim Dejan Vuković (1993.) koji je sada prva harmonika narodnog orkestra. 2001. godine na čelo orkestra dolazi Rade Kuburović, koji je sasvim sigurno, uveo najviše novina u radu orkestra. Osnovan je dečiji orkestar, koji su činili uglavnom učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, a većina njih su sada članovi narodnog orkestra. Treba posebno istaći značaj Dejana Vukovića koji od 1993. godine, pa sve do danas, prvo kao šef orkestra a sada kao korepetitor, prati svaku probu folklornih anasambala. Sada je na čelu narodnog orkestra Veljko Miljković. 2015. godine narodni orkestar je održao svoj celovečernji koncert pod nazivom “Putovanje”.

Muzička radionica

  Krajem 2017. godine osnovana je muzička radionica “Abrašević” u kojoj polaznici imaju prilike da nauče da sviraju hamoniku, gitaru, kontrabas, trubu, frulu, klarinet, saksofon, violinu, kaval. Sa polaznicima radionice rade članovi narodnog okrestra “Abraševića”.

Horska sekcija

  Horska sekcija KUD-a „Abrašević“ datira iz predratnog perioda, ali su veći uspesi zabeleženi u periodu od 1946. do 1970. godine. U tom periodu sekcija je veoma brojna i nastupa na akademijama i takmičenjima horova širom SFRJ. Sekcija prekida sa radom u periodu od 1970. do 1974. U kasnijem periodu, više puta su formirane pevačke grupe uglavnom od igrača koji su imali pevačkog dara. 2008. godine, obnovljen je rad horske sekcije i to formiranjem dečijeg hora pod rukovodstvom Dejane Živković Kuburović. Dečiji hor vrlo brzo postaje popularan i članstvo se uvećava. I danas hor radi u punom sastavu i na svom repertoaru ima oko sedamdeset numera, koje izvodi na koncertima, takmičenjima horova i drugim manifestacijama, vezanim za dečije stvaralaštvo. 2016. godine ponovo je oformljen stariji mešoviti hor koji je svoj prvi nastup imao na manifestaciji “Leto kod Abraševića”. Hor je imao i inostrana gostovanja, a na repertoaru ima dvadesetak numera.

Dramska sekcija

  Dramska sekcija KUD-a “Abrašević” je jedna od sekcija koje su osnovale umetničku grupu daleke 1926. Godine. U početku sekcija je radila u prostorijama hotela “Pariz”, gde su se i izvodile predstave koje su bile na repertoaru. Vrlo uspešno ova sekcija u to vreme gostuje u okolnim gradovima. 1949. sekcija se osamostaljuje i pod pokroviteljstvom tadašnje lkalne samouprave, formira se Narodno pozorište “Kraljevački oktobar”, koje i danas postoji na istom mestu. Dramska sekcija “Abraševića” ponovo počinje sa radom, ovoga puta u prostorijama KUD-a “Abrašević”, septembra meseca 2009. godine. Od tada sekcija radi pod imenom “PrOZORIŠTE” pod rukovodstvom glumice Biljane Kostantinović, a uz asistenciju svog kolege glumca, Dragana Pešića. Od svog osnivanja sekcija se kreće jednom zavidnom uzlaznom putanjom. Izlaze premijere nekoliko predstava, sekcija nastupa na mnogim kulturnim manifestacijama, i donosi veoma značajne nagrade sa nekoliko pozorišnih festivala u zemlji i inostranstvu. Nakon odlaska Biljane Konstantinović rukovodstvo sekcijom je preuzeo Dragan Pešić. Za vreme njegovog rukovođenja osvojene su mnoge nagrade i priznanja na festivalima. 2017. godine odigrana je prva predstava za mlade u novijoj istoriji “Abraševića” čime je otvoreno novo poglavlje u istoriji “Abraševića”. Pred kraj godine, Dragana Pešića je zamenio mladi glumac Stefan Milikić.

Pevačke grupe

  Na inicijativu Borisava Miljkovića, 2015. godine počinju sa radom muška i ženska pevačka grupa. Obe naše grupe su imale nekoliko zapaženih nastupa širom Srbije na tradiocionalnim saborima narodnih stvaralaštva. Na repertoaru imaju veliki broj pesama, a u planu je održavanje celovečernjeg koncerta ove dve grupe.