O нама

 Kulturno umetničko društvo “Abrašević” iz Kraljeva postoji već 92 godine. Kao najstarija kulturna institucija u Kraljevu društvo je osnovano daleke 1926. godine kao “Umetnička grupa Abrašević”, a njen osnivač bio je Dragi Tešić, koji je i sam bio član šabačkog Abraševića. Članovi prve uprave društva bili su: Dara Marković, Živko Biščić, Velimir Petrović i Pavle Pajić.

  Novoosnovana “Umetnička grupa Abrašević” imala je tri sekcije:  hor, dramsku sekciju i tamburaški sastav. Pored toga, grupa je imala i skromnu biblioteku. Prostorije u kojima je grupa radila bile su u Sindikalnom domu koji se nalazio u ulici Cara Lazara 72. Do kraja Drugog svetskog rata, u više navrata, grupa je prekidala sa radom iz različitih razloga, i to 1929, 1932, 1936, 1939, kao i za vreme rata u periodu od 1941. do 1945. godine.

  Posle rata umetnička grupa dva puta menja ime u  “Polet” i “Goč”, a od 1947. godine ostaje današnji naziv Kulturno umetničko društvo “Abrašević” Kraljevo.

  Od 1947. godine u svom  sastavu KUD “Abrašević” u svom sastavu ima četiri sekcije: DRAMSKU, HORSKU, MUZIČKU i FOLKLORNU. Prve tri sekcije su u periodu pre rata imale zapažene uspehe, dok je folklorna sekcija počela sa radom 1946. Od tad, folklorna sekcija zauzima centralno mesto u društvu i postaje sinonim za “Abrašević”.

  Godine 1949.  dramska sekcija KUD-a “Abrašević” prerasta u Gradsko narodno pozorište, koje nakon naziva “Narodno pozorište 14. oktobar” danas postoji pod nazivom u “Kraljevačko pozorište”. Tako, dramska sekcija društva prestaje da radi sve do 2009. godine, kada je ponovo osnovana dečija dramska sekcija “POZORIŠTE”.

  U periodu posle Drugog svetskog rata sedište društva bilo  je na više lokacija: Hotel “Evropa” (sadašnji hotel “Turist”), Hotel “Nacional” (ugao ulica Miloša Velikog i Hajduk Veljkove), prostorije stare Pošte (ugao ulica Hajduk Veljkove i Cara Lazara), zatim prostorije stare škole Četvrti kraljevački bataljon, koja se nalazila na mestu gde je sada Trg Jovana Sarića ispred zgrade Skupštine grada.

  Godine 1964. sve  sekcije društva sele se u novoizgrađeni Dom društvenih organizacija. Krajem sedamdesetih, tačnije 1979. godine, društvo se seli u prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva, gde se i danas nalazi. Krajem šezdesetih godina  dvadesetog veka društvo postiže značajne rezultate u umetničkom stvaralaštvu i po prvi put odlazi na putovanja van granica tadašnje SFR Jugoslavije. Prvi veliki festivali na kojima je “Abrašević” učestvovao bili su u Poljskoj (Zelena Gora, 1964), Austriji, Engleskoj, Holandiji i SR Nemačkoj. Istovremeno, jačaju i veze sa našim sunarodnicima u dijaspori, koji su imali svoja kulturno umetnička društva (Šramberg u Nemačkoj, Geteborg u Švedskoj).

  Osamdesetih  godina “Abrašević” se sve više omasovljava i postaje još poznatiji u zemlji i inostranstvu. Na međunarodne turneje i gostovanja odlazi se skoro svake godine. Pored folklorne i muzičke sekcije 1985. godine osnovana je još jedna nova sekcija modernog baleta, koja je u kasnijem periodu zabeležila značajne rezultate.

  Iako su početak devedesetih godina obeležila ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije,  “Abrašević” ni tada nije prestajao sa svojim radom. Godine 1995. društvo svojim zaslugama i uspesima postignutim pod rukovodstvom koreografa Slavoljuba Panovića postaje član važne međunarodne asocijacija folklornih ansambala (CIOFF). Kao član ove asocijacije društvo učestvuje na međunarodnim festivalima u Brazilu (1996), Sjedinjenim Američkim Državama (1997) i Narodnoj Republici Kini (2003). Godine 1998. Veći broj starijih članova folklorne sekcije vraća se u društvo i osniva se ansambl veterana koji je imao veoma uspešne nastupe na festivalima veterana “Spomenar” u Žitištu i Čačku. Ansambl veterana je mnogobrojan i još uvek radi veoma uspešno pod rukovodstvom Nataše Arsenijević. Godine 1998. prvi ansambl i narodni orkestar odlaze na još jednu prekookeansku  turneju u Australiju. Odlazak na ovu turneju popularizuje “Abrašević” u Kraljevu i okolini, pa u periodu koji sledi dolazi do omasovljavanja članstva u svim sekcijama. Osniva se i dečiji narodni orkestar pod rukovodstvom Radeta Kuburovića, koji je postigao zapažene rezultate i iz koga je većina današnjih članova narodnog orkestra.

  Na međi vekova “Abrašević”  je putovao i gostovao po celom svetu, turneja u Australiju je ponovljena 2007. godine, a iste godine odlazi se i na Evropsku turneju u Englesku, Francusku, Italiju i Švajcarsku. Dečiji ansambli su takođe uspešni i gostuju na više festivala u Španiji, Rumuniji, Grčkoj i Italiji.

  Godine 2009. u društvu su osnovane dve nove  sekcije: dramska, pod rukovodstvom priznate kraljevačke glumice Biljane Konstatinović i dečiji hor pod rukovodstvom iskusnog muzičkog pedagoga Dejane Živković-Kuburović. Ove dve sekcije naišle su na dobar prijem kod javnosti i njihovo članstvo je u poslednje vreme sve brojnije.

  Godinu 2010. obeležilo je gostovanje  “Abraševića” na festivalu folklora u Španiji, a na ovoj turneji posećena su i Azurna Obala kao i Venecija, biser Italije. Takođe, gostovalo se i na festivalima u Hrvatskoj, u Puli, u Bosni i Hercegovini, u Banja Luci, Istibanji u Makedoniji, Lionu u Francuskoj, u Češkoj, u Pragu i Poljskoj, u Zelenoj Gori. Plesna grupa sekcije modernog baleta gostovala je na festivalu u Klužu, u Rumuniji, a dečija dramska sekcija na festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva u Bugarskoj na kome je osvojila nagradu za najbolje izvedenu predstavu.

  Poslednjih nekoliko godina veoma su dobri i uspešni prijateljski odnosi sa mnogim našim društvima iz dijaspore . Takođe, obnovljena su i bratimljenja sa gradovima Maribor u Sloveniji i Zelena Gora u Poljskoj. Tu je i saradnja sa institucijama i folklornim ansamblima iz drugih zemalja. Tako se izgradilo veoma lepo prijateljstvo sa opštinom San Foa le Lion, gde je društvo gostovalo više puta kao i sa zamenikom gradonačelnika ove opštine gospodinom Žerarom Šarijeom, velikim poštovaocem srpske kulture.

  Poznato je da “Abrašević” sarađuje sa našim ljudima u dijaspori. U poslednjih 10 godina prvi ansambl je gostovao u Berlinu i u Parizu kod SKD “Izvor”. Orkestar našeg Društva je bio gost Parižana još dva puta. Društvo se 2016. godine vraća u asocijaciju CIOFF-a. Poslednjih godina organizovan je veliki broj inostranih turneja. Makedonija, Grčka, Mađarska, Rumunija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Poljska, Italija, Češka, Amerika(Čikago) i Turska bile su destinacije naših ansambala.U oktobru 2016. godine organizovana je svečana akademija, a potom i veliki koncert u Hali sportova povodom obeležavanja 90 godina.

  2019. godina će ostati zapamćena kao jedna od najuspešnijih godina Društva kada je organizovano i realizovano čak 9 inostranih turneja.

  U prethodne dve godine Društvo zbog pandemije radi sa kratkim prekidima, ali su opet realizovane turneje u Turskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori.

  2021. godine sa nekoliko koncerata je obeležen veliki jubilej, 95 godina postojanja. Društvo je član srpske sekcije CIOFF-a i organizator je šestodnevnog festivala „Leto kod Abraševića“.