Секције

Фолклорна секција

  Фолклорна секција КУД-а „Абрашевић“ из Краљева, основана је 1946.године. У периоду између 1946. и 1954. Наступала је углавном у Краљеву и околним местима. Адекватни услови за рад стечени су тек када је друштво пресељено у Дом друштвених организација. Првим великим путовањем на фестивал у Зеленој Гори у Пољској 1964. добија се на популаризацији „Абрашевића“, чланство се умножава и формирају се још три дечија ансамбла. Репертоар ансамбла у то време биле су песме и игре из целе тадашње СФРЈ. Истовремено, колико је то било могуће, ради се на прикупљању народне ношње за играче. Године 1979. Друштво се сели у просторије у којима се и данас налази. Осамдесетих година, број чланова се увећао и као таква, фолклорна секција постала је база око које се формирало целокупно уметничко стваралаштво. До 1998. године, на челу фолклорног ансамбла налазио се кореограф Славољуб Пановић. 1998. године долази до кадровске промене и на место кореографа долази Звездан Ђурић која је наследила Наташа Арсенијевић. У КУД-у „Абрашевић“ данас са великим успехом финкционишу први ансамбл, ансамбл ветерана као и неколико дечијих ансамбала и рекреативна фолклорна група Фолклорна секција данас броји око 400 чланова, а наступали су на свим меридијанима. Наступали су Бугарској, Македонији, Швајцарској, Чешкој Републици, Шведској, Аустралији, Грчкој, Кини, Бразилу, Сједињеним Америчким Државама, Шпанији, Турској, Енглеској... А изводили су кореографије: „Игре из Студенице“, „Свадбене обичаје из Грделице“, „Игре из Призрена“, „Врањско поље“, „Босилеградско крајиште“, „Игре из околине Београда“ , „Игре из околине Ниша“ и многе друге.

Народни оркестар

  Музичка секција може се, поред драмске, сматрати оснивачем друштва јер су далеке 1926. године, Уметничку групу „Абрашевић“ чинили још хор и тамбурашки састав. 1971. године формирају се два оркестра, народни и забавни, а оба оркестра су имала више певача солиста. 1973. набавља се већи број инструмената, као и друга потребна опрема. Из ове музичке секције потекли су многи извођачи српске народне музике, као што су Весна Змијанац, Дејана Ђекић, Милан Симић и хармоникаш Мирољуб Врндић. Почетком деведесетих долази до подмлађивања секције, када на место Мирољуба Врндића, на чело народног оркестра долази, Душан Гајовић (1991.) а затим Дејан Вуковић (1993.) који је сада прва хармоника народног оркестра. 2001. године на чело оркестра долази Раде Кубуровић, који је сасвим сигурно, увео највише новина у раду оркестра. Основан је дечији оркестар, који су чинили углавном ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“, а већина њих су сада чланови народног оркестра. Треба посебно истаћи значај Дејана Вуковића који од 1993. године, па све до данас, прво као шеф оркестра а сада као корепетитор, прати сваку пробу фолклорних анасамбала. Сада је на челу народног оркестра Вељко Миљковић. 2015. године народни оркестар је одржао свој целовечерњи концерт под називом “Путовање”.

Музичка радионица

  Крајем 2017. године основана је музичка радионица “Абрашевић” у којој полазници имају прилике да науче да свирају хамонику, гитару, контрабас, трубу, фрулу, кларинет, саксофон, виолину, кавал. Са полазницима радионице раде чланови народног окрестра “Абрашевића”.

Хорска секција

  Хорска секција КУД-а „Абрашевић“ датира из предратног периода, али су већи успеси забележени у периоду од 1946. до 1970. године. У том периоду секција је веома бројна и наступа на академијама и такмичењима хорова широм СФРЈ. Секција прекида са радом у периоду од 1970. до 1974. У каснијем периоду, више пута су формиране певачке групе углавном од играча који су имали певачког дара. 2008. године, обновљен је рад хорске секције и то формирањем дечијег хора под руководством Дејане Живковић Кубуровић. Дечији хор врло брзо постаје популаран и чланство се увећава. И данас хор ради у пуном саставу и на свом репертоару има око седамдесет нумера, које изводи на концертима, такмичењима хорова и другим манифестацијама, везаним за дечије стваралаштво. 2016. године поново је оформљен старији мешовити хор који је свој први наступ имао на манифестацији “Лето код Абрашевића”. Хор је имао и инострана гостовања, а на репертоару има двадесетак нумера.

Драмска секција

  Драмска секција КУД-а “Абрашевић” је једна од секција које су основале уметничку групу далеке 1926. Године. У почетку секција је радила у просторијама хотела “Париз”, где су се и изводиле представе које су биле на репертоару. Врло успешно ова секција у то време гостује у околним градовима. 1949. секција се осамостаљује и под покровитељством тадашње лкалне самоуправе, формира се Народно позориште “Краљевачки октобар”, које и данас постоји на истом месту. Драмска секција “Абрашевића” поново почиње са радом, овога пута у просторијама КУД-а “Абрашевић”, септембра месеца 2009. године. Од тада секција ради под именом “ПрОЗОРИШТЕ” под руководством глумице Биљане Костантиновић, а уз асистенцију свог колеге глумца, Драгана Пешића. Од свог оснивања секција се креће једном завидном узлазном путањом. Излазе премијере неколико представа, секција наступа на многим културним манифестацијама, и доноси веома значајне награде са неколико позоришних фестивала у земљи и иностранству. Након одласка Биљане Константиновић руководство секцијом је преузео Драган Пешић. За време његовог руковођења освојене су многе награде и признања на фестивалима. 2017. године одиграна је прва представа за младе у новијој историји “Абрашевића” чиме је отворено ново поглавље у историји “Абрашевића”. Пред крај године, Драгана Пешића је заменио млади глумац Стефан Миликић.

Певачке групе

  На иницијативу Борисава Миљковића, 2015. године почињу са радом мушка и женска певачка група. Обе наше групе су имале неколико запажених наступа широм Србије на традиоционалним саборима народних стваралаштва. На репертоару имају велики број песама, а у плану је одржавање целовечерњег концерта ове две групе.