O нама

 Културно уметничко друштво “Абрашевић” из Краљева постоји већ 92 године. Као најстарија културна институција у Краљеву друштво је основано далеке 1926. године као “Уметничка група Абрашевић”, а њен оснивач био је Драги Тешић, који је и сам био члан шабачког Абрашевића. Чланови прве управе друштва били су: Дара Марковић, Живко Бишчић, Велимир Петровић и Павле Пајић.

  Новооснована “Уметничка група Абрашевић” имала је три секције:  хор, драмску секцију и тамбурашки састав. Поред тога, група је имала и скромну библиотеку. Просторије у којима је група радила биле су у Синдикалном дому који се налазио у улици Цара Лазара 72. До краја Другог светског рата, у више наврата, група је прекидала са радом из различитих разлога, и то 1929, 1932, 1936, 1939, као и за време рата у периоду од 1941. до 1945. године.

  После рата уметничка група два пута мења име у  “Полет” и “Гоч”, а од 1947. године остаје данашњи назив Културно уметничко друштво “Абрашевић” Краљево.

  Од 1947. године у свом  саставу КУД “Абрашевић” у свом саставу има четири секције: ДРАМСКУ, ХОРСКУ, МУЗИЧКУ и ФОЛКЛОРНУ. Прве три секције су у периоду пре рата имале запажене успехе, док је фолклорна секција почела са радом 1946. Од тад, фолклорна секција заузима централно место у друштву и постаје синоним за “Абрашевић”.

  Године 1949.  драмска секција КУД-а “Абрашевић” прераста у Градско народно позориште, које након назива “Народно позориште 14. октобар” данас постоји под називом у “Краљевачко позориште”. Тако, драмска секција друштва престаје да ради све до 2009. године, када је поново основана дечија драмска секција “ПОЗОРИШТЕ”.

  У периоду после Другог светског рата седиште друштва било  је на више локација: Хотел “Европа” (садашњи хотел “Турист”), Хотел “Национал” (угао улица Милоша Великог и Хајдук Вељкове), просторије старе Поште (угао улица Хајдук Вељкове и Цара Лазара), затим просторије старе школе Четврти краљевачки батаљон, која се налазила на месту где је сада Трг Јована Сарића испред зграде Скупштине града.

  Године 1964. све  секције друштва селе се у новоизграђени Дом друштвених организација. Крајем седамдесетих, тачније 1979. године, друштво се сели у просторије Добровољног ватрогасног друштва, где се и данас налази. Крајем шездесетих година  двадесетог века друштво постиже значајне резултате у уметничком стваралаштву и по први пут одлази на путовања ван граница тадашње СФР Југославије. Први велики фестивали на којима је “Абрашевић” учествовао били су у Пољској (Зелена Гора, 1964), Аустрији, Енглеској, Холандији и СР Немачкој. Истовремено, јачају и везе са нашим сународницима у дијаспори, који су имали своја културно уметничка друштва (Шрамберг у Немачкој, Гетеборг у Шведској).

  Осамдесетих  година “Абрашевић” се све више омасовљава и постаје још познатији у земљи и иностранству. На међународне турнеје и гостовања одлази се скоро сваке године. Поред фолклорне и музичке секције 1985. године основана је још једна нова секција модерног балета, која је у каснијем периоду забележила значајне резултате.

  Иако су почетак деведесетих година обележила ратна дешавања на простору бивше Југославије,  “Абрашевић” ни тада није престајао са својим радом. Године 1995. друштво својим заслугама и успесима постигнутим под руководством кореографа Славољуба Пановића постаје члан важне међународне асоцијација фолклорних ансамбала (ЦИОФФ). Као члан ове асоцијације друштво учествује на међународним фестивалима у Бразилу (1996), Сједињеним Америчким Државама (1997) и Народној Републици Кини (2003). Године 1998. Већи број старијих чланова фолклорне секције враћа се у друштво и оснива се ансамбл ветерана који је имао веома успешне наступе на фестивалима ветерана “Споменар” у Житишту и Чачку. Ансамбл ветерана је многобројан и још увек ради веома успешно под руководством Наташе Арсенијевић. Године 1998. први ансамбл и народни оркестар одлазе на још једну прекоокеанску  турнеју у Аустралију. Одлазак на ову турнеју популаризује “Абрашевић” у Краљеву и околини, па у периоду који следи долази до омасовљавања чланства у свим секцијама. Оснива се и дечији народни оркестар под руководством Радета Кубуровића, који је постигао запажене резултате и из кога је већина данашњих чланова народног оркестра.

  На међи векова “Абрашевић”  је путовао и гостовао по целом свету, турнеја у Аустралију је поновљена 2007. године, а исте године одлази се и на Европску турнеју у Енглеску, Француску, Италију и Швајцарску. Дечији ансамбли су такође успешни и гостују на више фестивала у Шпанији, Румунији, Грчкој и Италији.

  Године 2009. у друштву су основане две нове  секције: драмска, под руководством признате краљевачке глумице Биљане Констатиновић и дечији хор под руководством искусног музичког педагога Дејане Живковић-Кубуровић. Ове две секције наишле су на добар пријем код јавности и њихово чланство је у последње време све бројније.

  Годину 2010. обележило је гостовање  “Абрашевића” на фестивалу фолклора у Шпанији, а на овој турнеји посећена су и Азурна Обала као и Венеција, бисер Италије. Такође, гостовало се и на фестивалима у Хрватској, у Пули, у Босни и Херцеговини, у Бања Луци, Истибањи у Македонији, Лиону у Француској, у Чешкој, у Прагу и Пољској, у Зеленој Гори. Плесна група секције модерног балета гостовала је на фестивалу у Клужу, у Румунији, а дечија драмска секција на фестивалу дечијег драмског стваралаштва у Бугарској на коме је освојила награду за најбоље изведену представу.

  Последњих неколико година веома су добри и успешни пријатељски односи са многим нашим друштвима из дијаспоре . Такође, обновљена су и братимљења са градовима Марибор у Словенији и Зелена Гора у Пољској. Ту је и сарадња са институцијама и фолклорним ансамблима из других земаља. Тако се изградило веома лепо пријатељство са општином Сан Фоа ле Лион, где је друштво гостовало више пута као и са замеником градоначелника ове општине господином Жераром Шаријеом, великим поштоваоцем српске културе.

  Познато је да “Абрашевић” сарађује са нашим људима у дијаспори. У последњих 10 година први ансамбл је гостовао у Берлину и у Паризу код СКД “Извор”. Оркестар нашег Друштва је био гост Парижана још два пута. Друштво се 2016. године враћа у асоцијацију ЦИОФФ-а. Последњих година организован је велики број иностраних турнеја. Македонија, Грчка, Мађарска, Румунија, Украјина, Босна и Херцеговина, Пољска, Италија, Чешка, Америка(Чикаго) и Турска биле су дестинације наших ансамбала.У октобру 2016. године организована је свечана академија, а потом и велики концерт у Хали спортова поводом обележавања 90 година.

  2019. година ће остати запамћена као једна од најуспешнијих година Друштва када је организовано и реализовано чак 9 иностраних турнеја.

  У претходне две године Друштво због пандемије ради са кратким прекидима, али су опет реализоване турнеје у Турској, Северној Македонији, Црној Гори.

  2021. године са неколико концерата је обележен велики јубилеј, 95 година постојања. Друштво је члан српске секције ЦИОФФ-а и организатор је шестодневног фестивала „Лето код Абрашевића“.